Campanes

37594145_1869568463131985_7630656085979824128_nAclariments del posicionament de la junta de l’associació de veïns de Dalt la Vila, davant l’emmudiment dels repics de senyals horàries a petició de diversos veïns del barri.

Fets coneguts.
Durant el mes de maig es va procedir a la substitució del mecanisme elèctric del senyal.
Durant uns dies les campanes van sonar de forma permanent, suposem que entre les proves d’ajustament i els repics propis de les commemoracions de les dates. El volum del so era més elevat de l’habitual i s’incorporen a les campanades horàries el toc de l’àngelus, a les dotze del migdia i el de vespres, cap a les vuit de la tarda.

A principis de juny, els responsables de la parròquia sembla que atenen la queixa d’alguns veïns i decideixen silenciar els repics horaris nocturns. Ni ho consulten ni tants sols ho comuniquen.

L’actual junta de l’AVV de Dalt la Vila, en representació de l’entitat privada que intenta defensar els interessos globals del barri, creu fermament en la preservació i recuperació del patrimoni. L’immaterial també. Considerem que els repics de campana per indicar la posició horària en formen part, a més de ser un element d’utilitat pública. Per tant, de forma inequívoca desitgem i lluitarem pel seu restabliment.
Creiem, en sintonia amb diversos estudis, que el so de les campanes en els intervals de la seva cadència, s’assimilen amb naturalitat i difícilment poden alterar per ells mateixos el descans nocturn.

Des de l’associació, hem manifestat aquesta posició en resposta personal als socis que ho han demanat i als mitjans que se’ns han adreçat (TV de Badalona ,14-7-2018 i TV3 ,19-7-2018, pendent d’emissió )
Després de la primera reacció, –que fou preguntar a la parròquia pels motius del canvi, amb la resposta de la queixa ja esmentada i que es tractava d’una mesura durant l’estiu-
estem a l’espera de tenir una reunió formal per exposar la disconformitat de l’acte amb el rector de la Parròquia i una entrevista amb el nou regidor del Districte 1r., també sobre el mateix tema.

Recollim la proposta de plantejar un debat veïnal sobre la qüestió, però entenem que hauria de ser més ampli i abastar la qualitat ambiental acústica, ja que el nostre entorn rep les agressions d’una autopista sense barreres acústiques i estem perimetrats per vies de circulació estructurals per tant sorolloses.

Cordialment
La Junta