Campanes

37594145_1869568463131985_7630656085979824128_nAclariments del posicionament de la junta de l’associació de veïns de Dalt la Vila, davant l’emmudiment dels repics de senyals horàries a petició de diversos veïns del barri.

Fets coneguts.
Durant el mes de maig es va procedir a la substitució del mecanisme elèctric del senyal.
Durant uns dies les campanes van sonar de forma permanent, suposem que entre les proves d’ajustament i els repics propis de les commemoracions de les dates. El volum del so era més elevat de l’habitual i s’incorporen a les campanades horàries el toc de l’àngelus, a les dotze del migdia i el de vespres, cap a les vuit de la tarda.

A principis de juny, els responsables de la parròquia sembla que atenen la queixa d’alguns veïns i decideixen silenciar els repics horaris nocturns. Ni ho consulten ni tants sols ho comuniquen.

L’actual junta de l’AVV de Dalt la Vila, en representació de l’entitat privada que intenta defensar els interessos globals del barri, creu fermament en la preservació i recuperació del patrimoni. L’immaterial també. Considerem que els repics de campana per indicar la posició horària en formen part, a més de ser un element d’utilitat pública. Per tant, de forma inequívoca desitgem i lluitarem pel seu restabliment.
Creiem, en sintonia amb diversos estudis, que el so de les campanes en els intervals de la seva cadència, s’assimilen amb naturalitat i difícilment poden alterar per ells mateixos el descans nocturn.

Des de l’associació, hem manifestat aquesta posició en resposta personal als socis que ho han demanat i als mitjans que se’ns han adreçat (TV de Badalona ,14-7-2018 i TV3 ,19-7-2018, pendent d’emissió )
Després de la primera reacció, –que fou preguntar a la parròquia pels motius del canvi, amb la resposta de la queixa ja esmentada i que es tractava d’una mesura durant l’estiu-
estem a l’espera de tenir una reunió formal per exposar la disconformitat de l’acte amb el rector de la Parròquia i una entrevista amb el nou regidor del Districte 1r., també sobre el mateix tema.

Recollim la proposta de plantejar un debat veïnal sobre la qüestió, però entenem que hauria de ser més ampli i abastar la qualitat ambiental acústica, ja que el nostre entorn rep les agressions d’una autopista sense barreres acústiques i estem perimetrats per vies de circulació estructurals per tant sorolloses.

Cordialment
La Junta

Arxiu històric

cartel

Arxius BDN, és un projecte col·laboratiu entre els diferents Arxius Històrics dels barris de Badalona, per difondre el patrimoni històric dels barris, treballant en xarxa.

Passejades històriques de la xarxa

El 18 de març serà la primera passejada de Dalt la Vila.

T’esperem a les 11h en les escales de Santa Maria.

Fira de l’Arrop

Ja esta en marxa la 36ena FIRA DE L’ARROP que enguany serà
el diumenge 15 de maig.

Com sempre us donem a tots els veïns i veïnes las gracies per endavant per
la vostra col·laboració i paciència.

007

Arxiu històric

icono2

Estem construint l’arxiu històric del barri, un fons format per tots els veïns i veïnes que viuen o han viscut en algun moment de les seves vides a Dalt la Vila.

En breu tots aquests arxius estaran penjats en una web perquè es puguin consultar lliurement.

Si vols col·laborar amb alguna foto, document, etc. pots passar-te pel local de la plaça de la Constitució, 5 els dilluns de 17 a 18 h i escanejarem el teu arxiu.

Gràcies per ajudar-nos a recuperar la nostra història

collageweb

Cables i fibra óptica

Des de Dalt la Vila volem manifestar un cop més la nostra preocupació pel tema de la instal·lació de la fibra òptica. El temps va passant i no sembla que s’albiri cap solució als interrogants plantejats, ni molt menys que les actuacions que duen a terme les empreses respectin els acords que teòricament s’havien pres.

Instem al govern a donar un cop enèrgic i a fer complir les mesures acordades. Ja n’hi ha prou de fets consumats i de pèrdues de temps innecessàries. Les empreses saben perfectament que la rendibilitat final del servei a implementar s’extreu de una compensació entre els punts més avantatjosos i els de més dificultat.
Apel·lem a que des de la responsabilitat de l’Ajuntament es faci un exercici d’autoritat i d’una forma clara i definitiva s’estableixin les condicions i el calendari d’actuacions, amb les sancions d’un incompliment.

Dalt la Vila té la qualificació  de nucli històric (¿) fet que comporta una sèrie d’obligacions i condicionants pels seus habitants recollides en una normativa especifica d’obligat compliment. Són assumides en nom del bé comú i posat el resultat de la seva aplicació, a disposició de la ciutat per la preservació dels valors culturals i patrimonials, tot i que a vegades entrin en conflicte amb els desitjos i/o  interessos particulars dels veïns.
El nivell d’exigència ha de ser com a mínim, el mateix per a tots els actors que intervenen al barri, i hauria de ser sensiblement superior en aquells que afecten a la col·lectivitat.
De que serveix harmonitzar els color de les façanes amb els paraments, si es sargeixen amb un desgavell de cables i caixes?
Des dels estrets carrers del barri no es pot veure el cel, sense trobar-hi cables elèctrics i de telefonia que els travessin de vorera a vorera. Els carrers, testimonis d’un passat medieval,gòtic i d’una modernitat indolent estan farcits de les torres a façana de les línies de baixa tensió. És l’únic barri de la ciutat on encara estan presents tot i el perill potencial que representen.Potser també és hora d’obligar a les empreses responsables a fer les inversions i el manteniment que correspon.
Des del Museu es poden continuar recomanant l’observació dels edificis singulars i de les trames urbanes amb valor històric; ja fa temps que sabem que les institucions no es ruboritzen, la vergonya i el desencís és patrimoni dels veïns.

FOTOS